NATURAL POLAND – RAAKA-AINEIDEN TUKKUJAKELIJA https://naturalpoland.com/fi/ Surowce dla przemysłu spożywczego, kosmetycznego i farmaceutycznego Thu, 29 Aug 2024 12:10:27 +0000 fi hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.1 https://naturalpoland.com/wp-content/uploads/2021/05/cropped-natural-poland-icon-32x32.png NATURAL POLAND – RAAKA-AINEIDEN TUKKUJAKELIJA https://naturalpoland.com/fi/ 32 32 Kaakaovoi vs. Sheavoi: Kumpi on parempi iholle? https://naturalpoland.com/fi/artykuly/tuotteet-afrikasta/kaakaovoi-vs-sheavoi/ Thu, 29 Aug 2024 12:10:26 +0000 https://naturalpoland.com/artykuly/uncategorized-fi/kaakaovoi-vs-sheavoi/ Kaakaovoita ja sheavoita on käytetty pitkään luonnollisina ihonhoitotuotteina, koska ne ravitsevat ja kosteuttavat ihoa. Molemmat ovat hyviä terveydelle ja iholle, mutta niiden erot on hyvä tietää ja selvittää, kumpi niistä sopii sinulle parhaiten. Tämä artikkeli auttaa sinua valitsemaan kaakaovoin ja sheavoin välillä ihonhoitoon vertailemalla näitä kahta ja tarkastelemalla niiden hyötyjä.

Artykuł pochodzi z serwisu NATURAL POLAND - RAAKA-AINEIDEN TUKKUJAKELIJA .

]]>
Kaakaovoita ja sheavoita on käytetty pitkään luonnollisina ihonhoitotuotteina, koska ne ravitsevat ja kosteuttavat ihoa. Molemmat ovat hyviä terveydelle ja iholle, mutta niiden erot on hyvä tietää ja selvittää, kumpi niistä sopii sinulle parhaiten. Tämä artikkeli auttaa sinua valitsemaan kaakaovoin ja sheavoin välillä ihonhoitoon vertailemalla näitä kahta ja tarkastelemalla niiden hyötyjä.

Kaakaovoin ja sheavoin vertailu

Tekstuuri, tuoksu ja väri:

Kaakaovoi sopii erinomaisesti ihon kosteuttamiseen, koska se on pehmeää ja sileää. Monet myös pitävät suklaan kevyestä tuoksusta. Kaakaovoi näyttää yleensä hyvin vaaleankeltaiselta tai luonnonvalkoiselta.

Sheavoi sen sijaan muuttuu kasvojen päälle laitettaessa hieman rakeisesta koostumuksestaan silkkisen pehmeäksi. Jotkut pitävät sen kevyestä pähkinäisestä tuoksusta. Sheavoi on usein vaaleankeltaista tai luonnonvalkoista.

Rasvahapot ja vitamiinit:

Sekä kaakaovoi että sheavoi sisältävät runsaasti rasvahappoja, jotka ovat hyväksi iholle. Kaakaovoissa on paljon tyydyttyneitä rasvoja, kuten steariinihappoa ja palmitiinihappoa. Siinä on myös monityydyttymättömiä rasvahappoja, kuten linolihappoa, ja kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, kuten öljyhappoa. Nämä rasvahapot auttavat muodostamaan iholle suojakerroksen, joka estää kosteutta haihtumasta ja ylläpitää jo olemassa olevan kosteuden.

Sheavoissa taas on juuri oikea määrä tyydyttyneitä ja neutraaleja rasvahappoja. Se sisältää erittäin suuria määriä steariinihappoa ja öljyhappoa. Nämä rasvahapot ovat hyväksi ihon terveydelle, koska ne tekevät siitä pehmeän ja kostean.

Vitamiinien suhteen kaakaovoi on erinomainen E-vitamiinin lähde, joka puolestaan on voimakas antioksidantti. Koska sillä on vahvoja antioksidanttisia ominaisuuksia, E-vitamiini voi auttaa pysäyttämään ympäristön kuormituksen aiheuttamat ihovauriot. A-vitamiinin lisäksi sheavoissa on myös E-vitamiinia, joka auttaa ihoa muodostamaan uusia soluja ja pysymään nuorekkaan näköisenä.

Vaikutus ihon terveyteen:

Kaakao- ja sheavoi ovat molemmat hyväksi iholle, koska ne ylläpitävät sen kosteutta ja sileyttä. Joitakin iho-ongelmia, joihin ne saattavat auttaa, ovat kuiva iho, ekseema ja venytysviivat.

Kaakaovoin hyödyt iholle

Kaakaovoi on erittäin suosittua, koska se ravitsee ja kosteuttaa ihoa. Se muodostaa suojakerroksen, joka estää kosteutta haihtumasta ja tekee ihosta joustavamman. Säännöllisesti käytettynä kaakaovoin on osoitettu kohentavan ihon rakennetta ja joustavuutta. Säännöllinen käyttö voi myös tehdä arvet ja venytysviivat vähemmän havaittaviksi.

Lisäksi kaakaovoin antioksidantit voivat auttaa pitämään kasvot nuorekkaan näköisinä poistamalla haitallisia vapaita radikaaleja. Sen kyky pysäyttää tulehduksia voi myös auttaa rauhoittamaan ihoa, joka on ollut liian stressaantunut.

Sheavoin hyödyt iholle

Sheavoi on parhaimpia tuotteita, joita voit käyttää ihon pehmeyden ja terveyden ylläpitämiseen. Se sopii erinomaisesti kuivalle, rikkinäiselle iholle, koska se imeytyy nopeasti ja pitää ihon kosteutettuna pitkään. Jotkut ihmiset, joilla on iho-ongelmia, kuten ekseemaa, psoriasista ja ihottumaa, huomaavat, että sheavoi auttaa heidän ihoaan korjaantumaan.

Sheavoissa on myös kemikaaleja, jotka auttavat rauhoittamaan ärtynyttä ihoa ja lopettamaan palamisen. Koska se kosteuttaa ja virkistää ihoa, se voi auttaa poistamaan kasvojen juonteita ja ryppyjä.

Kaakaovoi vs. Sheavoi: Kumpi valita?

Kaakaovoin tai sheavoin valinta riippuu ihotyypistäsi ja ongelmistasi. Katsotaanpa muutamia asioita, joita voi tapahtua:

Kuiva iho: Sheavoi on erinomainen apu kuivalle iholle, koska se kosteuttaa tehokkaasti. Se auttaa ihoa kostumaan ja pitää sen kosteana, jolloin se on pehmeämpi ja sileämpi. Sheavoi saattaa siis olla parempi vaihtoehto, jos ihosi on erittäin kuiva.

Rasvainen iho: Kaakaovoi on sheavoita parempaa tahmealle iholle, koska se on nestemäisempää. Se pitää kasvot kosteutettuina ilman, että ne rasvoittuvat, joten iho pysyy pehmeänä ja sileänä. Kaakaovoista voi olla apua, mutta jos ihosi on rasvoittunut, sitä ei pitäisi käyttää liikaa, sillä muutoin ihohuokoset saattavat tukkeutua.

Herkkä iho: Kaakaovoi ja sheavoi ovat vaarattomia herkälle iholle. Mutta rauhoittavan vaikutuksensa vuoksi sheavoi on erinomainen valinta niille, joilla on yliherkkyyksiä tai tulehduksia.

Sekaiho: Ihmisten, joilla on sekaiho, kannattaa käyttää sheavoita kuivilla alueilla, kuten kyynärpäissä, polvissa ja jaloissa, ja kaakaovoita kaikkialla muualla. Tällä menetelmällä voit muuttaa kosteuden määrää kasvojen eri osissa.

Erityiset ihohuolet: Heille, joilla on akne- tai raskausarpia, suositellaan usein sheavoita, koska se voi parantaa ja kasvattaa uutta ihoa. Se auttaa estämään kutinaa ja voi tehdä arvet ja venytysviivat vähemmän näkyviksi. Ihmiset unohtavat kuitenkin usein, että kaakaovoi tekee ihosta joustavamman ja pitää sen kosteana.

Kaakaovoi ja sheavoi ovat molemmat hyväksi iholle omilla ainutlaatuisilla tavoillaan. On suositeltavaa miettiä ihotyyppiäsi, ongelmia ja sitä, miltä haluat näyttää. Voit valita parhaan voin ruokkimaan ja hemmottelemaan ihoasi sen mukaan, miten se toimii ja mitä se tarvitsee. Näin saat ihonvärin, joka loistaa.

Usein kysytyt kysymykset

Mitkä ovat kaakaovoin ja sheavoin tärkeimmät erot?

Kaakaovoi on väriltään luonnonvalkoisesta keltaiseen ja tuoksuu hieman suklaalta. Sheavoi on joko valkoista tai vaaleankeltaista, ja sen rakenne on karkearakeinen. Se tuoksuu pähkinöiltä. Kummassakin öljytyypissä on myös erilainen määrä vitamiineja ja rasvahappoja.

Voinko käyttää kaakaovoita ja sheavoita ihonhoitorutiinissani?

Ehdottomasti! Voit käyttää kaakaovoita ja sheavoita ihonhoitorutiineissasi. Kummallakin on omat hyötynsä, ja yhdessä käytettynä ne voivat auttaa kosteuttamaan ja ravitsemaan kasvoja entistäkin enemmän.

Kumpi on parempi kuivalle iholle: Kaakaovoi vai sheavoi?

Sheavoi on paras vaihtoehto kuivasta ihosta kärsiville, koska se kosteuttaa hyvin. Se auttaa palauttamaan kosteuden, mikä tekee ihosta joustavamman ja sileämmän.

Liittyykö kaakaovoihin tai sheavoihin allergisia reaktioita?

Kaakaovoi- ja sheavoiallergiat ovat harvinaisia, mutta niitä kuitenkin esiintyy. Ennen kuin käytät niitä koko vartalollesi, on viisasta kokeilla niitä ensin pienellä ihoalueella. Jos havaitset ärsytystä tai allergiaa, lopeta käyttö ja ota yhteys lääkäriin.

Kumpi on kestävämpää: Kaakaovoi vai sheavoi?

Sekä kaakaovoi että sheavoi voidaan valmistaa ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Sheavoilla on kuitenkin parempi imago siitä, että ne ovat hyväksi ympäristölle. Tämä johtuu siitä, että sheapuut ovat kotoisin Afrikasta, ja niiden ympärillä pyörivä liiketoiminta auttaa pitämään paikallistaloudet ja villieläimet elossa.

Artykuł pochodzi z serwisu NATURAL POLAND - RAAKA-AINEIDEN TUKKUJAKELIJA .

]]>
Risiiniöljyn käyttötarkoitukset: Katsaus terveydellisiin ja kosmeettisiin hyötyihin https://naturalpoland.com/fi/artykuly/luonnon-tuotteet/risiinioljyn-kayttotarkoitukset-katsaus-terveydellisiin-ja-kosmeettisiin-hyotyihin/ https://naturalpoland.com/fi/artykuly/luonnon-tuotteet/risiinioljyn-kayttotarkoitukset-katsaus-terveydellisiin-ja-kosmeettisiin-hyotyihin/#respond Mon, 15 Jul 2024 09:32:48 +0000 https://naturalpoland.com/artykuly/uncategorized-fi/risiinioljyn-kayttotarkoitukset-katsaus-terveydellisiin-ja-kosmeettisiin-hyotyihin/ Risiiniöljyä saadaan kylmäpuristamalla risiininsiemeniä ja keittämällä ne vedellä, ja se on risiinihapon (90 %), öljyhapon (7 %) ja linolihapon (3 %) seos. Sitä käytetään sekä lääkkeisiin että kosmetiikkaan.

Artykuł pochodzi z serwisu NATURAL POLAND - RAAKA-AINEIDEN TUKKUJAKELIJA .

]]>
Risiinipapu (Ricinus communis L.) on trooppinen kasvi, jota on viljelty ja käytetty lääketieteessä jo muinaisessa Egyptissä. Sen siemenille on ominaista erittäin myrkyllisen yhdisteen – risiinin – pitoisuus; kasvista puristamalla saatu risiiniöljy on kuitenkin tuote, joka on täysin turvallista elimistölle. Tämä johtuu risiinin ominaisuuksista, joka proteiiniyhdisteenä ei sekoitu öljyjen kanssa ja hajoaa altistuessaan korkeille lämpötiloille.

Risiiniöljyä saadaan kylmäpuristamalla risiininsiemeniä ja keittämällä ne vedellä, ja se on risiinihapon (90 %), öljyhapon (7 %) ja linolihapon (3 %) seos. Sitä käytetään sekä lääkkeisiin että kosmetiikkaan.

Miten käyttää risiiniöljyä?

Risiiniöljy ummetukseen

Lääkinnällisessä käytössä risiiniöljyä käytetään pääasiassa sen voimakkaan laksatiivisen vaikutuksen vuoksi. Öljyn risiinihappo muodostaa suolen emäksisessä ympäristössä natrium- ja kaliumsuoloja (risiinisaippuoita). Näillä on ärsyttävä vaikutus suoliston limakalvoihin, mikä lisää suolen peristaltiikkaa.

Risiiniöljyä pidetään sekä tehokkaana että täysin turvallisena lääkkeenä. Sitä ei kuitenkaan pidä käyttää raskauden aikana. Tämän lisäksi sitä käytetään joskus myös synnytyksen käynnistämiseen. Kliiniset tutkimukset eivät kuitenkaan vahvista sen tehokkuutta siinä.

Risiiniöljy – tiivisteet

Risiiniöljyä käytetään myös ulkoisesti. Lämpimiä pakkauksia suositellaan reumaattisiin vaivoihin, lihas- ja nivelkipuihin, kantapäätulehdusten hoitoon sekä ihon tulehduksiin. Syynä ovat sen antioksidanttiset, tulehdusta ehkäisevät, kipua lievittävät ja antibakteeriset ominaisuudet.

Alustavat in vitro– ja eläinmallitulokset viittaavat myös siihen, että risiiniöljyä voidaan käyttää diabeteksen ja syövän hoidossa, vaikka sitä ei ole vielä vahvistettu kliinisissä tutkimuksissa.

Risiiniöljy kosmetiikassa

Edellä mainittujen ominaisuuksien vuoksi risiiniöljyä käytetään myös kosmetiikan ainesosana. Sitä käytetään ensisijaisesti sen hoitavien ominaisuuksien vuoksi, jotka perustuvat ihon, hiusten ja kynsien peittävään vaikutukseen, jotka vähentävät vesihukkaa ja ravitsevat ihoa, hiuksia ja kynsiä.

Ihonhoidossa risiiniöljyä käytetään sen antimikrobisten ja tulehdusta ehkäisevien ominaisuuksien ansiosta ihosairauksien, kuten aknen, paiseiden ja syylien hoitoon, ja pitkäaikaishoitona käytettynä se antaa hyviä hoitotuloksia arpien ja raskausarpien lievittämisessä. Pelkästään sen kosteuttavat ominaisuudet ja korkea tyydyttymättömien rasvahappojen pitoisuus tekevät öljystä myös hyvän ainesosan ikääntymistä ehkäisevissä valmisteissa, joilla on ihoa nuorentavia vaikutuksia. Rasvatuotteena risiiniöljyllä on myös puhdistusominaisuuksia, ja sitä voidaan käyttää kasvojen puhdistusaineena ja meikinpoistoaineena.

Risiiniöljy hiuksille

Kosmetiikassa käytettävällä risiiniöljyllä on kuitenkin myös muita laajempia käyttötarkoituksia. Se parantaa hiusten kuntoa hoitoaineiden ja shampoiden ainesosana sekä sellaisenaan käytettynä. Sitä suositellaan erityisesti kuiville ja vaurioituneille hiuksille, joissa on halkeamia. Kun sitä käytetään säännöllisesti, se vahvistaa ja kosteuttaa hiuksia sekä stimuloi niiden kasvua tehden niistä paksummat ja vahvemmat.

Tämä pätee sekä pään hiuksille tarkoitettuihin tuotteisiin että silmäripsien ja kulmakarvojen hoitoaineisiin. Risiiniöljytuotteilla on samanlaisia käyttötarkoituksia manikyyreissä käytettävissä valmisteissa. Se auttaa vahvistamaan ja ravitsemaan kynsiä sekä korjaamaan vaurioita, jotka johtuvat tavallisen tai hybridikynsilakan usein toistuvasta käytöstä.


Bibliografia:

  1. Boel ME., Lee SJ., Rijken MJ. i wsp. (2009). Castor oil for induction of labour: Not harmful, not helpful. Anzjog, 49(5): 499-503. https://doi.org/10.1111/j.1479-828X.2009.01055.x
  2. Marwat SK., Rehman F., Khan EA. i wsp. (2017). Ricinus communis: Ethnomedicinal uses and pharmacological activities. Pak. J. Pharm. Sci., 30(5): 1815-1827. https://www.researchgate.net/publication/319256370
  3. Reszke R., Reich A. (2016). Wybrane składniki pochodzenia roślinnego obecne w kosmetykach dostępnych w Polsce. Forum Dermatologicum, 2(2): 51-59. https://journals.viamedica.pl/forum_dermatologicum/article/view/47568/35890
  4. https://www.medonet.pl/zdrowie,olejek-rycynowy—ratunek-dla-wlosow–skory-i-paznokci,artykul,1725346.html

Artykuł pochodzi z serwisu NATURAL POLAND - RAAKA-AINEIDEN TUKKUJAKELIJA .

]]>
https://naturalpoland.com/fi/artykuly/luonnon-tuotteet/risiinioljyn-kayttotarkoitukset-katsaus-terveydellisiin-ja-kosmeettisiin-hyotyihin/feed/ 0
Maseraatit – mitä se on ja miten sitä käytetään? https://naturalpoland.com/fi/artykuly/luonnon-tuotteet/maseraatit-mita-se-on-ja-miten-sita-kaytetaan/ https://naturalpoland.com/fi/artykuly/luonnon-tuotteet/maseraatit-mita-se-on-ja-miten-sita-kaytetaan/#respond Mon, 15 Jul 2024 09:22:45 +0000 https://naturalpoland.com/artykuly/uncategorized-fi/maseraatit-mita-se-on-ja-miten-sita-kaytetaan/ Maseraatit ovat mielenkiintoinen mutta ilmeisesti vähän tunnettu kasviuutteiden muoto. Niitä käytetään laajalti, mutta ne sekoitetaan usein kasviöljyihin tai -uutteisiin, koska niillä on useita samankaltaisia ominaisuuksia.

Artykuł pochodzi z serwisu NATURAL POLAND - RAAKA-AINEIDEN TUKKUJAKELIJA .

]]>
Maseraatit ovat mielenkiintoinen mutta ilmeisesti vähän tunnettu kasviuutteiden muoto. Niitä käytetään laajalti, mutta ne sekoitetaan usein kasviöljyihin tai -uutteisiin, koska niillä on useita samankaltaisia ominaisuuksia.

Maseraatti – mikä se on?

Maseraatteja saadaan maseroimalla, eli uuttamalla kasviainesta huoneenlämmössä liuottimeen (vesi, öljy, alkoholi). Maserointi voi kestää vajaasta tunnista jopa muutamaan viikkoon. Menetelmän erityisen luonteen vuoksi sitä ei kuitenkaan voida käyttää aktiivisten aineiden täydelliseen uuttamiseen. Uuttaminen jatkuu siihen pisteeseen asti, jolloin uutettujen yhdisteiden pitoisuudet liuottimen ja kasviaineksen välillä ovat tasoittuneet.

Maseraatit kosmetiikassa

Kosmetiikkateollisuudessa eniten käytetään öljymaseraatteja. Toisin kuin kasviöljyt, ne puristetaan pääasiassa öljykasvien siemenistä ja ne valmistetaan uuttamalla raaka-aine öljyllä.

Maserointi – mistä prosessi koostuu?

Miten maseraatti valmistetaan? Maseraatti voidaan valmistaa mistä tahansa kasvin osasta kahdella tavalla – kuumalla tai kylmällä menetelmällä.

Kylmämaserointi

Kylmämenetelmässä maserointi tapahtuu huoneenlämmössä. Raaka-aine valutetaan öljyllä ja jätetään 3 viikoksi, jonka aikana seosta sekoitetaan päivittäin.

Kuumamaserointi

Lämmöllä tapahtuva maserointimenetelmä on hieman erilainen. Tässä menetelmässä seosta kuumennetaan ensimmäiset 20 minuuttia sen jälkeen, kun öljy on kaadettu raaka-aineen päälle, ja vasta tämän jälkeen alkaa varsinainen maseroitumisprosessi, joka kestää paljon lyhyemmän ajan, vain 24 tuntia.

Tämäntyyppinen maseraatti on öljyä, joka sisältää kaikki kasviaineessa olevat rasvaliukoiset aineet. Näitä ovat rasvahapot, A-, D-, E- ja K-vitamiinit, vahat ja eteeriset öljyt, jotka vaikuttavat ihoon ja hiuksiin. Tästä syystä niitä käytetään ensisijaisesti ihonhoidossa, erityisesti kuivalle ja vaurioituneelle iholle.

Yrttimaserateilla, esimerkiksi arnikan, kehäkukan, laventelin tai mäkikuisman maseraateilla, on kosteuttavia, tulehdusta ehkäiseviä ja antibakteerisia ominaisuuksia. Porkkanamaseraatti puolestaan on E-vitamiinin, K-vitamiinin ja karoteenin korkeiden pitoisuuksiensa takia suosittu ainesosa rusketustuotteissa, sillä se parantaa ja tehostaa rusketuksen väriä.

Maseraattien farmaseuttinen käyttö

Lääketeollisuudessa, maseraatit määritellään ensisijaisesti vesipohjaisiksi uutteiksi, jotka saadaan limaisista materiaaleista, kuten pellavansiemenistä tai vaahtokarkkijuurista. Tämäntyyppinen maseraatti valmistetaan liuottamalla kasviaine huoneenlämpöiseen veteen, yleensä suhteessa 1:20 (aine : liuotin), sekoittaen perusteellisesti ja antamalla sen olla peitettynä 30 minuuttia sekoittaen aika ajoin uudelleen. Maserointitekniikalla lima saadaan tehokkaasti uutettua, kun taas muiden, paremmin alkoholiin tai rasvoihin liukenevien aineiden uuttomäärä vähenee.

Pellavansiemenen maseraatit ovat erityisen suosittuja, koska niiden käyttöalue on laaja. Pellavansiemenmaseraatissa on runsaasti limaa ja sillä on tärkeitä fysikaalisia ja kemiallisia ominaisuuksia (viskositeetti, turvotus), joten sitä käytetään moniin tarkoituksiin. Sisäisesti nautittuna se toimii ruoansulatuskanavan suojana, kun taas pellavansiemenmaseraattipakkaus lievittää ihoärsytystä ja tulehdusta sekä kosteuttaa ihoa.


Bibliografia:

1. https://biotechnologia.pl/kosmetologia/ziolowe-maceraty-olejowe-w-pielegnacji-skory,17397
2. https://www.poradnikzielarski.pl/ziola-lecznicze/nasiona-lnu-oslaniaja-przewod-pokarmowy-walcza-z-zaparciami.html
3. Sznitowska M. Farmacja stosowana – technologia postaci leku. PZWL, 2017

Artykuł pochodzi z serwisu NATURAL POLAND - RAAKA-AINEIDEN TUKKUJAKELIJA .

]]>
https://naturalpoland.com/fi/artykuly/luonnon-tuotteet/maseraatit-mita-se-on-ja-miten-sita-kaytetaan/feed/ 0
Voihappo – Mikä se on ja mitä ominaisuuksia sillä on? https://naturalpoland.com/fi/artykuly/ravintolisat/voihappo-mika-se-on-ja-mita-ominaisuuksia-silla-on/ Fri, 12 Jul 2024 12:31:32 +0000 https://naturalpoland.com/artykuly/uncategorized-fi/voihappo-mika-se-on-ja-mita-ominaisuuksia-silla-on/ Voihappo on lyhytketjuisiin rasvahappoihin (SCFA) kuuluva luonnollinen yhdiste, jota paksusuolen bakteerit tuottavat käymisteitse.

Artykuł pochodzi z serwisu NATURAL POLAND - RAAKA-AINEIDEN TUKKUJAKELIJA .

]]>
Nimestään poiketen voihappo ei ole lainkaan osa voita. Tämä suoliston moitteettoman toiminnan kannalta välttämätön yhdiste on suolistossa olevien bakteerien tuottamaa. Voihapon puutteeseen liittyy monia epämiellyttäviä oireita, ja sen lisääminen tukee tiettyjen sairauksien hoitoa. Mitä voihappo on, mitä ominaisuuksia sillä on ja milloin sitä kannattaa lisätä?

Voihappo – Mitä se on?

Voihappo on lyhytketjuisiin rasvahappoihin (SCFA) kuuluva luonnollinen yhdiste, jota paksusuolen bakteerit tuottavat käymisteitse. Etikkahapon ja propionihapon kanssa voihappo muodostaa noin 83 prosenttia paksusuolessa olevista SCAF-rasvahapoista, ja niiden suhde on 60 : 25 : 15 (etikkahappo: propionihappo: voihappo).

Vaikka voihappo muodostaa suhteellisesti pienimmän osan suolen luumenin SCAF-yhdisteiden kokonaispitoisuudesta (vaihtelee välillä 60-150 mmol/kg), se on tärkein aine, joka tuottaa energiaa suolen epiteelisoluille. Kun voihapon merkitystä ja ominaisuuksia alettiin tutkia 1980-luvulla, sille on lisäksi löydetty monia uusia käyttömahdollisuuksia hoidossa, ravitsemuksessa ja sairauksien ennaltaehkäisyssä, jotka eivät liity ainoastaan ruoansulatuskanavan toimintaan.

Voihappo vai natriumbutyraatti?

Voihappo on yhdiste, jonka käyttö lääkkeinä tai ravintolisänä aiheuttaa erinäisiä ongelmia. Nämä liittyvät pääasiassa sen epämiellyttävään hajuun, joka muistuttaa hapanvoiöljyä, ja heikkoon kemialliseen vakauteen. Suun kautta annostelun jälkeen voihappo imeytyy nopeasti ylemmän ruoansulatuskanavan epiteeliin ja se kuluu siellä, mikä estää koko annoksen pääsyn toivottuun vaikutuskohtaan eli paksusuoleen. Näiden ongelmien välttämiseksi se annetaan yleensä vakaammassa natriumsuolan muodossa – natriumbutyraattina, joka hajoaa elimistössä butyraattianioniksi ja natriumiksi. Lisäksi vaikuttavaa ainetta voidaan suojata liian varhaiselta imeytymiseltä ja hajoamiselta kapseloimalla se pelletteihin ja mikrokoteloihin.

Voihappo – Ominaisuudet

Valtaosa voihaposta hyödynnetään sen tuotantopaikalla, mikä vaikuttaa myönteisesti paksusuolen epiteeliin. Voihapon vaikutukset suolistossa eivät kuitenkaan liity ainoastaan sen energiatoimintoon, vaan myös lukuisiin biologisiin vaikutuksiin, jotka parantavat ihmisen terveyttä. Suoliston tasolla siihen sisältyy:

  • Energialähde kolonosyyteille (paksusuolen epiteelisoluille);
  • Yhdiste, jolla on ravitsemuksellinen, regeneratiivinen ja soluja suojaava vaikutus;
  • Aine, joka vahvistaa ja sulkee suolistoestettä;
  • Immunomodulaattori;
  • Tulehdusta ehkäisevä aine;
  • Antioksidantti;
  • Vaikuttaa myös suolen liikkuvuuteen.
  • ja viskeraaliseen herkkyyteen,
  • Sekä osallistuu veden ja natriumin kuljetukseen kalvojen läpi.

Toisin sanoen voihappo on suolen solujen pääasiallinen energianlähde, sillä on ravitseva vaikutus limakalvoon ja se edistää sen paranemista ja uudistumista, se tiivistää suolen seinämiä, mikä suojaa bakteerien pääsyä verenkiertoon, ja sillä on samalla immunomodulatorisia, tulehdusta ehkäiseviä ja antioksidanttisia vaikutuksia.

Voihappo – käyttötarkoitukset

Voihapon ominaisuuksia hyödynnetään kliinisesti sairauksissa, kuten haavaiseen paksusuolitulehdukseen, Crohnin tautiin, ärtyvän suolen oireyhtymään (IBS) ja muihin tulehduksellisiin ja toiminnallisiin suolistosairauksiin. Sen eduista voi kuitenkin olla hyötyä myös lievemmissä sairauksissa. Se vähentää ripuliin, ummetukseen tai ruoansulatusongelmiin (ruoansulatushäiriöt, turvotus, vatsakipu) liittyviä vaivoja, säätelee suolen toimintaa, parantaa ruoansulatuskanavan liikkuvuutta ja sillä on suojaava vaikutus steroidien käytön aikana (sekä lääkkeinä että lihaskudoksen rakentamiseen). On tärkeää, että toisin kuin suosittuja kotikonsteja ruoansulatuksen parantamiseksi, voihappoa voidaan käyttää myös mahahaavan hoitoon. Se ei ainoastaan lievitä oireita, vaan myös edistää epiteelin uusiutumista.

Voihappo – ei pelkästään suolistolle

Vaikka voihappo vaikuttaa ensisijaisesti suolistossa, sillä on myös suoliston ulkopuolisia hyödyllisiä vaikutuksia. Sen verenkiertoon imeytyvät pienet määrät vaikuttavat muihin kudoksiin ja elimiin, mukaan lukien:

  • Herkistämällä soluja insuliinin vaikutukselle;
  • Immunomodulaatio;
  • Vaikuttamalla hermoston syntyyn ja vähentämällä aivohalvausriskiä;
  • Stimuloimalla leptiinin tuotantoa ja vaikuttamalla siten nälkä- ja ruokahalumekanismeihin;
  • Estämällä lipolyysiä ja vaikuttamalla positiivisesti rasvakudokseen;
  • Estää rasvan varastoitumista maksaan.

Näiden voihapon monisuuntaisten ominaisuuksien ja sovellusten takia kannattaa harkita sen lisäämistä paitsi terapeuttisiin tarkoituksiin – epämiellyttävien suolisto- ja ruoansulatuskanavan oireiden lievittämiseksi – myös ennaltaehkäisevästi – käyttää sitä multivitamiinien tapaan tukemaan kehon asianmukaista toimintaa. Voihapon täydentämistä suositellaan erityisesti iäkkäille (koska sen tuotanto vähenee iän myötä), asteittaiseen kakeksiaan johtavissa sairauksissa (syöpä, immuunisairaudet ja immuunijärjestelmän häiriöt) sekä immunosuppressiivisten ja steroidilääkkeiden käytön yhteydessä. Kuvattujen vaikutusten ansiosta voihapon käytön hyödyt tuntuvat myös niillä, joilla on riski sairastua elintapasairauksiin, kuten lihavuuteen ja insuliiniresistenssiin.

Voihappo – Vaarat ja haitat

Voihapon tärkeä etu on, että se on vähähiilinen yhdiste, joka on erittäin turvallinen elimistölle. Se ei aiheuta merkittäviä sivuvaikutuksia tai haittavaikutuksia, ja sen käyttö on sallittua kaikissa ikäryhmissä ilman merkittäviä sivuvaikutuksia. Yhdisteenä, jolle on ominaista hyvin vähäinen myrkyllisyys, se voidaan turvallisesti sisällyttää ruokavalioon, mikä tuo monia etuja kehon moitteettomaan toimintaan. Ennaltaehkäisevä annos, jolloin suoliston keskimääräinen sisällöntuotanto on 3-4 l/vrk, on 300 mg voihappoa (natriumbutyraattia) päivässä. Näkyvien tulosten saamiseksi hoitoa on jatkettava vähintään 3 kuukautta.

Voihapon lähteet

Kuten edellä mainittiin, voihappoa tuottavat ihmiskehossa ensisijaisesti suolistossa olevat sokeria fermentoivat bakteerit. Näihin kuuluvat mikro-organismit: Clostridium spp., Eubacterium spp., Fusobacterium spp., Butyrivibrio spp., Megasphaera elsdenii ja Mitsuokella multiacida. Jotta käymisprosessi saataisiin käyntiin, meidän on kuitenkin syötävä elintarvikkeita, jotka sisältävät tiettyjä ainesosia. Bakteerien käyttämät tärkeimmät sulamattomien hiilihydraattien ja heksoosioligomeerien lähteet, joiden polymerisaatioaste vaihtelee, ovat seuraavat:

  • Kestävä tärkkelys;
  • Kaura;
  • Vehnäleseet;
  • Osittain jauhetut viljanjyvät;
  • Siemenet;
  • Vihannekset.

Pieniä määriä voihappoa on myös päivittäin nautituissa tuotteissa – maidossa ja maitotuotteissa, kovissa juustoissa, käymistuotteissa (esim. hapankaali, suolakurkku, käymisteitse säilötyt soijapavut). Koska tämän yhdisteen kemiallinen vakaus on heikko ja sen pitoisuus näissä tuotteissa vähäinen, niillä ei kuitenkaan ole merkittävää vaikutusta ihmisen suoliston solukalvoon.

Näin ollen voihapon puutteen täydentämiseksi on turvauduttava fysiologisiin bakteereihin tai kaupoista saataviin ravintolisiin. Älä tosin päädy kuluttamaan nykyään markkinoilla olevaa nestemäistä voihappoa – sitä käytetään kalastuksessa pohjasyöttien valmistukseen ja sillä on hyvin voimakas, epämiellyttävä haju.


Literatura:

  1. Banasiewicz T, Borycka-Kiciak K, Dobrowolska-Zachwieja A i wsp. Kliniczne aspekty zastosowania kwasu masłowego w postępowaniu dietetycznym w chorobach jelit. Przegląd Gastroenterologiczny 2010; 5(6): 329-334.
  2. Kotunia A, Pietrzak P, Guilloteau P i Zabielski R. Kwas masłowy w przewodzie pokarmowym. Przegląd Gastroenterologiczny 2010; 5(3): 117-122.
  3. Radwan K, Radwan P. Rola kwasu masłowego w patogenezie i leczeniu chorób jelit. Medycyna Faktów 2021; 14(3): 250-257.

Artykuł pochodzi z serwisu NATURAL POLAND - RAAKA-AINEIDEN TUKKUJAKELIJA .

]]>
Ovatko stevioliglykosidit terveellisiä? https://naturalpoland.com/fi/artykuly/luonnon-tuotteet/ovatko-stevioliglykosidit-terveellisia/ https://naturalpoland.com/fi/artykuly/luonnon-tuotteet/ovatko-stevioliglykosidit-terveellisia/#respond Fri, 12 Jul 2024 12:23:54 +0000 https://naturalpoland.com/artykuly/uncategorized-fi/ovatko-stevioliglykosidit-terveellisia/ Stevioliglykosidit ovat kemiallisia yhdisteitä, jotka ovat peräisin stevia rebaudiana -kasvin lehdistä- Alkuperäiskansat ovat käyttäneet niitä jo satoja vuosia.

Artykuł pochodzi z serwisu NATURAL POLAND - RAAKA-AINEIDEN TUKKUJAKELIJA .

]]>
Stevioliglykosidit ovat kemiallisia yhdisteitä, jotka ovat peräisin stevia rebaudiana -kasvin lehdistä- Alkuperäiskansat ovat käyttäneet niitä jo satoja vuosia. Stevioliglykosidien kemiallinen rakenne on vakaa eikä se muutu uuttamis- ja puhdistusprosessissa. Siksi voidaan olettaakin, että ne ovat 100-prosenttisesti luonnontuote. Monet aistinvaraiset testit ovat osoittaneet, että stevioliglykosidit voivat olla jopa 300 kertaa makeampia kuin perinteinen sakkaroosi. Niitä on käytetty 1970-luvulta lähtien elintarvikkeiden lisäaineena Japanissa. Yhdysvalloissa FDA on merkinnyt stevioliglykosidit tunnuksella GRAS (Generally Recognized As Safe), eli ne ovat 100-prosenttisen turvallisia. Euroopan unioni salli niiden käytön elintarvikelisäaineena merkinnällä E-960 vuonna 2011.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaiset ovat analysoineet stevian turvallisuutta ja suosittelevat stevioliglykosidien hyväksyttäväksi päiväannokseksi 4 mg painokiloa kohti päivässä. Myrkyllisyystutkimukset eli tutkimus tutkittavan yhdisteen ominaisuuksien aiheuttamista haitallisista vaikutuksista ovat osoittaneet, että glykosidit eivät ole teratogeenisiä (eli niillä ei ole myrkyllistä vaikutusta alkioon tai sikiöön), mutageenisia tai karsinogeenisia. Niillä ei myöskään ole akuuttia myrkyllisyyttä (eli kun niitä käytetään suurina annoksina) pian nauttimisen jälkeen, eikä myöskään pitkäaikaiseen käyttöön liittyvää subakuuttia myrkyllisyyttä. Stevia on turvallista myös raskaana oleville ja imettäville naisille, edellyttäen, että kulutus ei ylitä suurinta hyväksyttävää annosta.

Stevioliglykosidit ja diabetes

ADME-testit (tutkittavan aineen imeytyminen, jakautuminen, aineenvaihdunta ja erittyminen) ovat osoittaneet, että beetaglykosidisten sidosten vuoksi stevioliglykosidit eivät pilkkoudu ruoansulatuskanavassa, vaan paksusuolen bakteerit metaboloivat ne ja tuottavat stevioliglykonia, joka sitten poistuu virtsan ja ulosteiden mukana. Se tukee väitettä, jonka mukaan stevioliglykosideilla ei ole kaloriarvoa. Siksi elintarviketeollisuus käyttää niitä sokerin korvikkeena diabetesta tai insuliiniresistenssiä sairastavilla henkilöillä – ne eivät aiheuta verensokerin vaihtelua ja insuliinipiikkejä. Kliiniset tiedot osoittavat myös, että yksinkertaisten sokerien korvaaminen stevialla vaikuttaa myönteisesti painonpudotukseen ja BMI:n alenemiseen.

Stevia hammastahnassa

Lisäksi tutkimukset osoittavat, että stevioliglykosideilla on positiivinen vaikutus streptococcus mutans -bakteerin aiheuttamien reikien vähentämiseen. Tämä ominaisuus voi olla kaksitahoinen: toisaalta ihmiset, jotka kuluttavat sakkaroosin sijasta stevialla makeutettuja tuotteita, vähentävät siten sokerin kokonaiskulutusta, jota reikiä aiheuttavat bakteerit tarvitsevat kasvaakseen. Toisaalta lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että steviauutteet voivat estää ja vähentää haitallisten bakteerien kasvua sekä biokalvon kehittymistä. Steviaa sisältävä hammastahna vähentää plakin kehittymistä ja onteloa aiheuttavien bakteerien määrää suuontelossa.

Stevian nauttimisen hyödyt

Stevian terveysvaikutuksiin kuuluvat myös antioksidanttiset, viruksia ehkäisevät ja immuunijärjestelmää vahvistavat vaikutukset. Tutkimukset ovat osoittaneet, että stevioliglykosidit ehkäisevät tulehdusta aiheuttamalla tulehdusta ehkäisevien sytokiinien eritystä. Ihmisen neoplastisilla solulinjoilla tehdyt testit ovat myös osoittaneet, että stevioliglykosidit stimuloivat sellaisten sytokiinien tuotantoa, jotka vähentävät syöpäsolujen kasvua.

Stevioliglykosidit ja allergiat

Koska stevioliglykosidit eivät aiheuta allergisia reaktioita eivätkä synnytä allergiaa aiheuttavia yhdisteitä metaboloituessaan, stevioliglykosidien katsotaan olevan turvallisia allergikoille. Stevian lehtiä on käytetty jo vuosia, eikä niiden käyttöön ole liittynyt minkäänlaisia allergisia reaktioita. Joitakin harvinaisia yliherkkyysreaktioita stevialle havaittiin ennen vuotta 2008, eli ennen kuin erittäin pitkälle puhdistetut stevioliglykosidit tulivat käyttöön. Vuoden 2008 jälkeen yliherkkyyttä stevialle ei ole raportoitu. Tämän vuoksi steviaa sisältävissä tuotteissa ei tarvitse olla erityisiä allergiavaroituksia etiketissä.

Voiko stevia olla haitallista?

Kaikki edellä esitetyt tiedot ja lukuisten kliinisten tutkimusten osoittamat todisteet osoittavat yksiselitteisesti, että stevioliglykosidit itsessään ja niitä sisältävät tuotteet ovat täysin turvallisia ja terveellisiä ja että raskaana olevat naiset, lapset, allergikot tai aineenvaihduntasairauksista kärsivät henkilöt voivat käyttää niitä.


Literatura:

Gardana C, Simonetti, Canzi E et al. Metabolism of Stevioside and Rebaudioside A from Stevia Rebaudiana extracts by Human Microflora, J. Ag. Food Chem, 51(2):6618-6622, 2003.

Ferrazzano GF, Cantile T, Alcidi B, et al. Is Stevia rebaudiana Bertoni a Non Cariogenic Sweetener? A Review. Molecules. 2015;21(1):E38.

European Food Safety Authority, Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food. Scientific opinion on the safety of steviol glycosides for the proposed uses as a food additive. EFSA Journal, 8(4):1537. 2010. [3. Biological and toxicological data (pg 20); 3.1. Absorption, distribution, metabolism and excretion (pg 20); 3.1.1. In vitro studies (pg 20);3.1.2. In vivo studies (pg 20)]. www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1537.htm

European Commission Regulation (EU) No 1131/2011 of 11 November 2011 amending Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council with regard to steviol glycosides. Official Journal of the European Union. December 11, 2011. Retrieved June 13, 2013: http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:295:0205:0211:EN:PDF

US Department of Health and Human Services and US Department of Agriculture. 2015–2020 Dietary Guidelines for Americans. 8th Edition. December 2015. Available at: http://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/.

Artykuł pochodzi z serwisu NATURAL POLAND - RAAKA-AINEIDEN TUKKUJAKELIJA .

]]>
https://naturalpoland.com/fi/artykuly/luonnon-tuotteet/ovatko-stevioliglykosidit-terveellisia/feed/ 0
Karhunputkien ominaisuudet ja käyttötarkoitukset https://naturalpoland.com/fi/artykuly/luonnon-tuotteet/karhunputkien-ominaisuudet-ja-kayttotarkoitukset/ Tue, 25 Jun 2024 13:24:27 +0000 https://naturalpoland.com/artykuly/uncategorized-fi/karhunputkien-ominaisuudet-ja-kayttotarkoitukset/ Karhunputki on tunnettu kansanlääketieteessä ja perinteisessä lääketieteessä jo tuhansien vuosien ajan. Sen lääkinnälliset ominaisuudet tunnettiin jo keskiajalla, minkä vuoksi sen yleisnimiä ovat enkelin yrtti ja arkkienkelin juuri. Lukuisien lääkinnällisten ominaisuuksiensa lisäksi karhunputkea käytetään joskus liköörien ja hajuvesien valmistukseen. Millaisia vaikutuksia ja käyttötarkoituksia karhunputkella on?

Artykuł pochodzi z serwisu NATURAL POLAND - RAAKA-AINEIDEN TUKKUJAKELIJA .

]]>
Karhunputki on tunnettu kansanlääketieteessä ja perinteisessä lääketieteessä jo tuhansien vuosien ajan. Sen lääkinnälliset ominaisuudet tunnettiin jo keskiajalla, minkä vuoksi sen yleisnimiä ovat enkelin yrtti ja arkkienkelin juuri. Lukuisien lääkinnällisten ominaisuuksiensa lisäksi karhunputkea käytetään joskus liköörien ja hajuvesien valmistukseen. Millaisia vaikutuksia ja käyttötarkoituksia karhunputkella on?

Miltä karhunputki näyttää?

Karhunputki tai karhunputki (litvora), selleri tai väinönputki (Angelica archangelica L.) on yrtti, joka kuuluu porkkanan, fenkolin tai persian kuminan tapaan sarjakukkaiskasvien heimoon (Apiaceae). Se voi muistuttaa ulkonäöltään myös Armenianjättiputkea, minkä vuoksi on oltava varovainen, mikäli lajin tunnistamisesta ei ole täyttä varmuutta.

Sukulaislajien tavoin lajilla on tunnusomainen ja erottuva ulkonäkö. Karhunputken varsi on ontto ja käytännössä paljas, ja se kasvaa jopa 1,5-2,5 metrin korkuiseksi. Verson huipulla on kukinto, joka on voimakkaasti kupera kalju, jossa on pallomaisia terttuja. Lääketieteelliseen käyttöön käytetään kuitenkin ensisijaisesti karhunputken maanalaisia osia – juurta ja juurakkoa. Nämä osat ovat lyhyitä, sisältä valkoisia ja sienimäisiä. Karhunputken juuresta valmistettujen tuotteiden lisäksi kasvin maanalaisista osista ja myös siemenistä voidaan valmistaa eteeristä öljyä.

Karhunputki – lääketieteelliset ominaisuudet

Karhunputken juurella on monimutkainen kemiallinen koostumus ja erittäin monipuoliset lääkinnälliset ominaisuudet. Sitä käytetään eniten sen ruoansulatuskanavaan kohdistuvan positiivisen vaikutuksen vuoksi. Angelica tehostaa mahanesteen ja syljen eritystä ja stimuloi ruoansulatusentsyymien eritystä, ja sillä on samalla rentouttava vaikutus ruoansulatuskanavan ja sappiteiden lihaksiin.

Ruoansulatusta edistävän vaikutuksen lisäksi yrtti vaikuttaa myös puhdistavasti diureettisten ja antimikrobisten ominaisuuksiensa ansiosta, eikä se, toisin kuin karpalo, johda virtsan happamoitumiseen. Kasvi vaikuttaa lisäksi myös muihin elimistön järjestelmiin.

Karhunputken öljyllä on ahdistusta lievittäviä, rauhoittavia, kouristuksia ehkäiseviä ja hermoja suojaavia ominaisuuksia, ja se ehkäisee myös tulehdusta ja reumaa.

Sisäisen käytön lisäksi myös karhunputkesta saatavan juuriuutteen sisältävien öljyjen tai kääreiden käytöstä iholle on hyötyä. Karhunputken öljyllä on haavoja parantavia ominaisuuksia ja antimikrobista vaikutusta.

Kathunputki – Käyttötavat

Monien lääkinnällisten ominaisuuksiensa ansiosta karhunputkea on käytetty laajalti perinteisessä lääketieteessä. Sitä voi käyttää esimerkiksi seuraaviin ongelmiin:

  • Ruoansulatushäiriöt, turvotus, närästys
  • Ruokahaluttomuus
  • Dementian sairaudet
  • Lisääntynyt hermostollinen jännitys, nukahtamisongelmat
  • Virtsatietulehdukset
  • Nivelkipu, reumasairaudet.

Kuten edellä mainittiin, karhunputkea voidaan käyttää parantamisen lisäksi myös muillakin elämänalueilla. Se on syötävä kasvi, jota käytetään mietojen ja väkevien alkoholijuomien (liköörien ja tinktuurien) valmistukseen, kakkujen ja piirakoiden koristeluun sekä hillojen valmistukseen. Karhunputkiuutteita käytetään myös kosmetiikassa. Myskisen tuoksuista öljyä käytetään joskus hajuvesien valmistukseen.

Karhunputki – Sivuvaikutukset

Vaikka luontaistuotteiden uskotaan usein olevan erittäin turvallisia käyttää, tämä ei aina pidä paikkaansa. Tämä pätee myös karhunputkeen ja sen sivuvaikutuksiin. Kuten esimerkiksi A-vitamiinilla tai mäkikuismalla, myös karhunputkivalmisteilla voi olla valolle herkistäviä ominaisuuksia. Se tarkoittaa sitä, että kun karhunputkijuurta käytetään, iho voi tulla erityisen herkäksi auringonvalolle ja palaa tai värjäytyä helpommin. Tämä ominaisuus johtuu furanokumariiniryhmään kuuluvien biologisesti aktiivisten aineiden vaikutuksesta, jotka kuitenkin kantavat myös karhunputken lääkinnällisiä ominaisuuksia.

Karhunputki – huonot puolet

Edellä mainitun valoherkistävän vaikutuksen vuoksi karhunputken käyttö ei ole suositeltavaa henkilöille, jotka ovat erittäin herkkiä UV-säteilylle ja jotka käyttävät muita valolle herkistäviä lääkkeitä. Raskaana olevien naisten ei pitäisi myöskään käyttää tätä, koska se voi stimuloida kohdun supistuksia ja johtaa ennenaikaiseen synnytykseen. Muut karhunputken lääkkeellisten vaikutusten huonot puolet liittyvät sen vaikutusmekanismiin, ja niihin kuuluvat glomerulonefriitti, mahahaavatauti, gastroenteriitti sekä meneillään oleva antikoagulanttihoito.

Mistä karhunputkea voi ostaa?

Vuoteen 2014 asti karhunputki oli tiukasti suojeltu kasvi. Tällä hetkellä se on edelleen osittain suojeltu. Karhunputken poimiminen luonnosta on siis sallittua vain tietyissä tapauksissa ja edellyttää erillistä lupaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei sitä voisi käyttää kotitekoisissa hoidoissa. Helpoin vaihtoehto on ostaa kuivattua karhunputkea tai sen uutteeseen perustuvia valmiita tuotteita, kuten esimerkiksi täältä ostettavissa oleva karhunputkiuute. Koska karhunputki gelica on pakkasta kestävä kasvi, joka ei vaadi erityistä hoitoa, sitä voi kasvattaa myös kotipuutarhassa. Sen siemeniä voi ostaa yrtti- ja puutarhamyymälöistä.


Literatura:

  1. Kaur A, Bhatti R. Understanding the phytochemistry and molecular insights tothe pharmacology of Angelica archangelica L. (garden angelica) and its bioactive components. Phytotherapy Research 2021; 35(11): 5961-6979.
  2. Nikiel A. Przegląd surowców roślinnych o działaniu fotouczulającym i fototoksycznym. Kosmetologia Estetyczna 2017; 6(3): 231-238.
  3. Ściborowicz A. Arcydzięgiel litwor – właściwości i zastosowanie. Herbalism 2019; 1(5): 50-62.

Artykuł pochodzi z serwisu NATURAL POLAND - RAAKA-AINEIDEN TUKKUJAKELIJA .

]]>
Sulbutiamiini – aine ja sen ominaisuudet https://naturalpoland.com/fi/artykuly/ravintolisat/sulbutiamiini-aine-ja-sen-ominaisuudet/ https://naturalpoland.com/fi/artykuly/ravintolisat/sulbutiamiini-aine-ja-sen-ominaisuudet/#respond Tue, 21 May 2024 12:41:16 +0000 https://naturalpoland.com/artykuly/uncategorized-fi/sulbutiamiini-aine-ja-sen-ominaisuudet/ Tiamiini on erittäin tärkeä aine elimistön yleisen terveyden kannalta. Se on yhteistekijä monissa entsymaattisissa reaktioissa, jotka ohjaavat aineenvaihduntaprosesseja. Tiamiini stimuloi aivoja ja vaikuttaa myönteisesti psykoemotionaaliseen olotilaan. Tiamiinia esiintyy suuria määriä elimistön elimissä, joille on ominaista nopea aineenvaihdunta, kuten sydämessä tai maksassa.

Artykuł pochodzi z serwisu NATURAL POLAND - RAAKA-AINEIDEN TUKKUJAKELIJA .

]]>
Sulbutiamiini on tiamiinin (B1-vitamiini) synteettinen johdannainen, joka kehitettiin Japanissa 1960-luvun puolivälissä.

Sulbutiamiini syntyi yhdistämällä kaksi tiamiinimolekyyliä disulfidisidoksen avulla. Tässä prosessissa molekyylille kehittyy lipotrooppisia ominaisuuksia, mikä lisää merkittävästi sen biologista käytettävyyttä. Muiden vastaavien aineiden joukosta sulbutiamiini erottuu edukseen kyvyllään toimittaa tiamiinia vaikeammin saavutettaviin kudoksiin sekä läpäistä veri-aivoeste.

Tiamiini on erittäin tärkeä aine elimistön yleisen terveyden kannalta. Se on yhteistekijä monissa entsymaattisissa reaktioissa, jotka ohjaavat aineenvaihduntaprosesseja. Tiamiini stimuloi aivoja ja vaikuttaa myönteisesti psykoemotionaaliseen olotilaan. Tiamiinia esiintyy suuria määriä elimistön elimissä, joille on ominaista nopea aineenvaihdunta, kuten sydämessä tai maksassa.

Sulbutiamiini ja muisti

Markkinoille tulonsa jälkeen sulbutiamiinista on tullut tunnettu sen nootrooppisista ominaisuuksista. Tutkimukset ovat osoittaneet, että tiamiinin puute ja siitä johtuva kognitiivisten toimintojen heikkeneminen ovat joidenkin hermoston rappeutumissairauksien (Alzheimerin tauti, Parkinsonin tauti) taustatekijöitä. Pitkäkestoinen sulbutiamiinin lisääminen lisää koliinin imeytymistä, jota hippokampus, pitkäaikaisen muistin luomisesta vastaava aivojen osa, käyttää. Tiamiini on myös tärkeä osatekijä oppimisessa tarvittavan välittäjäaineen asetyylikoliinin synteesissä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että sopivalla annoksella sulbutiamiinia on positiivinen vaikutus keskittymiseen, muistin rakentamiseen ja tiedonhakuun.

Sulbutiamiini väsymyksen hoitona

Tiamiinin puutteen lieviä oireita ovat väsymys, ärtyneisyys, mielialan aleneminen ja keskittymishäiriöt. Siksi sulbutiamiinia käytetään astenian, eli fyysisen tai henkisen väsymyksen, oireiden hoitoon. Tällaisissa vaivoissa sulbutiamiini toimii pääasiassa keskushermoston glutamatergisen ja dopaminergisen järjestelmien välittäjäaineena. Tämän seurauksena dopamiinin (D1) reseptorisidosten määrä kasvaa ja se vaikuttaa hermovälittäjäaineiden liikkeeseen, mikä parantaa reaktionopeutta, vireystilaa ja saattaa myös parantaa motivaatiota, mikä tekee sulbutiamiinista suositun lisäravinteen myös urheilijoiden keskuudessa.

Sulbutiamiini: hermostoa suojaavat ominaisuudet

Aivot käyttävät noin 20 prosenttia kaikesta ihmisen tarvitsemasta hapesta selviytyäkseen, ja ne ovat erityisen alttiina vapaille radikaaleille. Lähes 5 % aineenvaihduntareaktioissa käytettävästä hapesta muuttuu reaktiivisiin muotoihinsa. Vapaiden radikaalien liiallinen tuotanto, antioksidanttisten entsyymien alhaisempi aktiivisuus tai pelkistävien tekijöiden pienemmät pitoisuudet voivat johtaa aivojen hapetusstressiin.

Sulbutiamiinilla on hermoja suojaavia ominaisuuksia sen sisältämien tiolien ansiosta. Tiolien pitoisuuden on osoitettu olevan tärkeä solujen redoksiprosessien säätelijä, koska ne toimittavat suuria määriä antioksidantteja. On myös osoitettu, että tietyt tiolia sisältävät yhdisteet, kuten sulbutiamiini, lisäävät glutationin määrää, joka on tärkeä osa aivosolujen hapetusstressin ehkäisyä.

Sulbutiamiini – syöpää ehkäisevät ominaisuudet

Tiamiini tunnetaan myös mahdollisena kasvainten leviämisen estäjänä. Monet näytöt viittaavat siihen, että sulbutiamiinilla voi sen suuren biologisen hyötyosuuden ansiosta olla erityisen voimakas syöpää ehkäisevä vaikutus.


Literatura:

  1. Bernardo Starling-Soares, Pedro Carrera-Bastos, Lucien Bettendorff, ”Role of the Synthetic B1 Vitamin Sulbutiamine on Health”Journal of Nutrition and Metabolism, 2020
  2. Irena Bubko, Beata M. Gruber, Elżbieta L. Anuszewska, Rola tiaminy w chorobach
  3. Fabrice Trovero, MarcoGobbi, JeanneWeil-Fuggaza, ”Evidence for a modulatory effect of sulbutiamine on glutamatergic and dopaminergic cortical transmissions in the rat brain”, Neuroscience Letters
  4. Dmitriev, Gamidov, Permiakova, ”Clinical efficacy of the drug enerion in the treatment of patients with psychogenic (functional) erectile dysfunction”, Urologiia, 2005

Artykuł pochodzi z serwisu NATURAL POLAND - RAAKA-AINEIDEN TUKKUJAKELIJA .

]]>
https://naturalpoland.com/fi/artykuly/ravintolisat/sulbutiamiini-aine-ja-sen-ominaisuudet/feed/ 0
Afrikkalaiset yrttilääkkeet: Perinteiset lääkekasvit ja niiden nykyaikaiset käyttötarkoitukset https://naturalpoland.com/fi/artykuly/tuotteet-afrikasta/afrikkalaiset-yrttilaakkeet-perinteiset-laakekasvit-ja-niiden-nykyaikaiset-kayttotarkoitukset/ Wed, 15 May 2024 09:17:13 +0000 https://naturalpoland.com/artykuly/uncategorized-fi/afrikkalaiset-yrttilaakkeet-perinteiset-laakekasvit-ja-niiden-nykyaikaiset-kayttotarkoitukset/ Afrikka on valtava ja monipuolinen maanosa, jossa on runsaasti erilaista kasvillisuutta. Kullakin alueella on oma ainutlaatuinen kasvistonsa, ja monet näistä kasvilajeista ovat olleet tärkeitä perinteisissä lääketieteissä vuosisatojen, ellei jopa vuosituhansien ajan. Nykyaikaisen tieteen painottaessa yhä enemmän kasviperäisiä yhdisteitä lääkeaineita varten afrikkalaisten kasviperäisten lääkkeiden syvempi tutkiminen tarjoaa sekä historiallisia havaintoja että mahdollisia tulevia innovaatioita. Tässä artikkelissa perehdytään useisiin merkittäviin afrikkalaisiin lääkekasveihin, jotka tunnetaan niiden luontaisista lääkinnällisistä ominaisuuksista, ja vertaillaan perinteisiä käyttötapoja ja nykyaikaisia sovelluksia.

Artykuł pochodzi z serwisu NATURAL POLAND - RAAKA-AINEIDEN TUKKUJAKELIJA .

]]>
Afrikka on valtava ja monipuolinen maanosa, jossa on runsaasti erilaista kasvillisuutta. Kullakin alueella on oma ainutlaatuinen kasvistonsa, ja monet näistä kasvilajeista ovat olleet tärkeitä perinteisissä lääketieteissä vuosisatojen, ellei jopa vuosituhansien ajan. Nykyaikaisen tieteen painottaessa yhä enemmän kasviperäisiä yhdisteitä lääkeaineita varten afrikkalaisten kasviperäisten lääkkeiden syvempi tutkiminen tarjoaa sekä historiallisia havaintoja että mahdollisia tulevia innovaatioita. Tässä artikkelissa perehdytään useisiin merkittäviin afrikkalaisiin lääkekasveihin, jotka tunnetaan niiden luontaisista lääkinnällisistä ominaisuuksista, ja vertaillaan perinteisiä käyttötapoja ja nykyaikaisia sovelluksia.

Afrikkalaisen kasvilääketieteen juuret

Perinteinen afrikkalainen lääketiede on kattava tieteenala, joka kattaa fyysisen hyvinvoinnin lisäksi myös henkiset, sosiaaliset ja ympäristölliset tekijät. Lääketieteen harjoittajilla, joita kutsutaan usein yrttihoitajiksi tai perinteisiksi parantajiksi, on sukupolvelta toiselle siirtynyt laaja osaaminen erilaisten kasviperäisten lääkkeiden käytöstä, valmistuksesta ja annostelusta.

Rooibos (Aspalathus linearis)

Perinteinen käyttö: Rooibos on kotoisin Etelä-Afrikan vuoristoalueilta, ja se on ollut Khoisan-alkuperäiskansan keskeinen elintarvike. Tämän kasvin lehdistä valmistettiin usein teetä, jolla uskottiin olevan parantavia ominaisuuksia erilaisiin vaivoihin, kuten ruoansulatusongelmiin ja allergioihin.

Moderni käyttö: Rooibos on nykyään maailmankuulu sekä ainutlaatuisen miellyttävän makunsa että runsaiden antioksidanttisten ominaisuuksiensa vuoksi. Tutkimusten mukaan kasvi voi tarjota sydän- ja verisuonitauteja ja lievittää tiettyjä ihosairauksia.

Afrikkalainen inkivääri (Siphonochilus aethiopicus)

Perinteinen käyttö: Afrikkalaista inkivääriä kunnioitetaan monissa afrikkalaisissa kulttuureissa sen monipuolisten parantavien ominaisuuksien vuoksi. Sitä on käytetty historiallisesti kuumeen, flunssan ja jopa reumatismin torjuntaan. Sen voimakkaat tulehdusta ehkäisevät ominaisuudet ovat tehneet siitä suosikin erilaisiin sisäisiin ja ulkoisiin ongelmiin.

Moderni sovellus: Afrikkalaista inkivääriä koskevat tieteelliset tutkimukset ovat vahvistaneet sen perinteiset käyttötarkoitukset. Tulehdusta ehkäisevien ominaisuuksiensa lisäksi se on osoittautunut lupaavaksi myös mikrobilääkkeeksi ja sienilääkkeeksi. Sen ainesosia tutkitaan sen mahdollista sisällyttämistä nykyaikaisiin lääkkeisiin.

Afrikkalainen koiruoho (Artemisia afra)

Perinteinen käyttö: Artemisia afra on ollut yksi perinteisten lääkkeiden tärkeimmistä osista erityisesti eteläisen Afrikan alueilla. Sitä käytettiin kuumeiden, vilustumisen ja jopa malarian hoitoon.

Moderni käyttö: Kasvi on herättänyt maailmanlaajuista kiinnostusta malariaa vastaan. Artemisiini, sukulaislajista Artemisia annua uutettu yhdiste, on tärkein ainesosa malarian ensisijaisessa hoidossa. Artemisia afraa koskevat tutkimukset viittaavat siihen, että se saattaa sisältää myös tautia vastaan tehokkaita yhdisteitä.

Sheavoi (Vitellaria paradoxa)

Perinteinen käyttö: Sheavoi on peräisin ympäri Länsi-Afrikkaa kasvavasta sheapuun pähkinästä, ja se on ollut paikallisten ihonhoitorutiinien peruspilari jo sukupolvien ajan. Sen uskottiin kosteuttavan ja suojaavan ihoa ankarilta ympäristöolosuhteilta.

Moderni käyttö: Kosmetiikkateollisuus on ottanut sheavoin käyttöön ympäri maailmaa. Sen kosteuttavat ja tulehdusta ehkäisevät ominaisuudet on pystytty osoittamaan tieteellisillä tutkimuksilla, minkä vuoksi sitä käytetään laajalti voiteissa, voiteissa ja balsameissa.

Paholaisen kynsi (Harpagophytum procumbens)

Perinteinen käyttö: Paholaisen kynsi on peräisin Kalaharin autiomaasta eteläisessä Afrikassa. Sen mukuloilla on perinteisesti hoidettu erityisesti nivelkipuja.

Nykyaikainen sovellus: Paholaisen kynnen nykyaikainen kiinnostavuus kohdistuu sen mahdollisuuksiin kipulääkkeenä ja tulehduskipulääkkeenä. Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet lupaavia tuloksia alaselkäkivun ja nivelrikon hoidossa.

Moringa (Moringa oleifera)

Perinteinen käyttö: Moringa on ollut osa ravintoa ja lääkevalmisteita eri puolilla Afrikkaa. Sen lehtien, siementen ja palkojen uskottiin olevan voiman ja elinvoimaisuuden lähde.

Moderni käyttö: Moringaa pidetään nykyään ”superfoodina”. Tutkimukset ovat vahvistaneet väittämät sen rikkaasta ravintoaineprofiilista, mukaan lukien vitamiinit, kivennäisaineet ja antioksidantit. Kasvavaa kiinnostusta herättävät myös sen mahdolliset diabeteslääkkeitä ja kolesterolia alentavat ominaisuudet.

Silta perinteiden ja nykyajan välillä

Perinteisen tiedon ja nykyaikaisen tutkimuksen risteys tarjoaa dynaamisen alustan lääkealan innovaatioille. Kunnioittamalla ja tutkimalla afrikkalaisten yrttitieteilijöiden viisautta säilytämme kulttuuriperintöä ja tasoitamme tietä uusille terapeuttisille keksinnöille.

Johtopäätös

Afrikan kasvitieteellinen rikkaus on osoitus maanosan valtavasta merkityksestä maailmanlaajuiselle terveydelle ja hyvinvoinnille. Kun tiede jatkaa näiden perinteisten lääkkeiden salaisuuksien selvittämistä, on selvää, että muinaisen viisauden ja nykyaikaisen tutkimuksen yhdistäminen voi mullistaa terveydenhoidon. Tunnustamme ihmiskunnan ja luonnon välisen syvän yhteyden juhliessamme näitä kasveja ja niiden historiaa.

Artykuł pochodzi z serwisu NATURAL POLAND - RAAKA-AINEIDEN TUKKUJAKELIJA .

]]>
Kumquatin ominaisuudet ja käyttötavat https://naturalpoland.com/fi/artykuly/luonnon-tuotteet/kumquatin-ominaisuudet-ja-kayttotavat/ Fri, 12 Apr 2024 08:59:11 +0000 https://naturalpoland.com/artykuly/uncategorized-fi/kumquatin-ominaisuudet-ja-kayttotavat/ Kumkvatit ovat eksoottisia hedelmiä, joita kutsutaan niiden ulkonäön vuoksi joskus "kultaiseksi appelsiiniksi" tai "kääpiöappelsiiniksi". Vaikka kumkvatti muistuttaa sitrushedelmiä, se ei kuulu Citrus-sukuun. Sitrushedelmien tavoin sille on kuitenkin tyypillistä korkea C-vitamiinipitoisuus ja suuri ravintoarvo. Miten kumkvattia syödään, miltä se maistuu ja mitkä ovat sen lääkinnälliset ominaisuudet?

Artykuł pochodzi z serwisu NATURAL POLAND - RAAKA-AINEIDEN TUKKUJAKELIJA .

]]>
Kumkvatit ovat eksoottisia hedelmiä, joita kutsutaan niiden ulkonäön vuoksi joskus ”kultaiseksi appelsiiniksi” tai ”kääpiöappelsiiniksi”. Vaikka kumkvatti muistuttaa sitrushedelmiä, se ei kuulu Citrus-sukuun. Sitrushedelmien tavoin sille on kuitenkin tyypillistä korkea C-vitamiinipitoisuus ja suuri ravintoarvo. Miten kumkvattia syödään, miltä se maistuu ja mitkä ovat sen lääkinnälliset ominaisuudet?

Mikä on kumkvatti ja miltä se näyttää?

Kumkvatti on itämaisten pensaiden tai pienten puiden laji, joka on kotoisin Etelä-Kiinasta. Niitä on viljelty satoja vuosia myös Japanissa, Taiwanissa, Intiassa ja Kaakkois-Aasiassa, mutta Eurooppaan (ja sittemmin Pohjois-Amerikkaan) ne saapuivat vasta 1800-luvun puolivälissä. Kumkvatti kuuluu sitrushedelmien tavoin Rutaceae-sukuun, mutta se kuuluu erilliseen sukuun: Fortunellan.

Kumkvatit muistuttavat väriltään, muodoltaan ja kuoren koostumukseltaan appelsiineja, mutta ovat paljon pienempiä. Lajikkeesta riippuen ne voivat olla pyöreitä, soikeita tai pitkulaisia, ja niiden pituus on enintään 4 c. Ne ovat siis kokonsa puolesta paljon lähempänä suuria oliiveja tai kirsikkatomaatteja. Yksittäisen kumkvatin hedelmän keskipaino on vain 12 grammaa.

Mitä ominaisuuksia kumkvatilla on?

Kotimaisia hedelmiä, erityisesti sitrushedelmiä, markkinoidaan monesti lukuisten vitamiinien lähteenä, jotka ovat olennainen osa terveellistä ruokavaliota. Moniin niistä liitetään myös lääkinnällisiä ominaisuuksia, kuten karpaloiden käyttö virtsatietulehdukseen tai karhunvatukan lehtien käyttö ripuliin. Eksoottiset hedelmät eivät poikkea tästä. Kumkvatti sisältää runsaasti vitamiineja, erityisesti C-vitamiinia. Sata grammaa hedelmää kattaa jopa 55 prosenttia tämän vitamiinin päivittäisestä tarpeesta, 11 prosenttia A-vitamiinin tarpeesta ja 2,7-8,5 prosenttia B-vitamiinien tarpeesta. Se sisältää myös monia elimistön toimintaan tarvittavia kivennäisaineita, kuten kuparia (Cu), kaliumia (K), kalsiumia (Ca), rautaa (Fe), mangaania (Mn) ja magnesiumia (Mg).

Runsaan ravintoarvonsa lisäksi, jota vahvistaa sen korkea kuitupitoisuus, kumkvatti sisältää lukuisia ainesosia, joilla on lääkinnällisiä ominaisuuksia. Näitä ovat pääasiassa:

  • Eteerinen öljy – terpeeniseos, jolla on antimikrobisia, tulehdusta ehkäiseviä, analgeettisia, diastolisia ja rytmihäiriöitä ehkäiseviä vaikutuksia
  • Karotenoidit – luonnolliset pigmentit, jotka vähentävät riskiä sairastua tiettyihin syöpiin ja silmäsairauksiin ja toimivat myös antioksidantteina ja valosuojina
  • Flavonoidit (ja muut polyfenolit) – yhdisteet, joilla on voimakas antioksidanttinen vaikutus. Ne suojaavat elimistöä hapettumisstressin vaikutuksilta ja ovat hyödyllisiä monien kansantautien ehkäisyssä.

Mihin kumkvattia käytetään?

Kumkvatti tarjoaa vitamiineja ja kivennäisaineita sekä terveellisen lisän ruokalistallesi. Terveyttä edistävän kemiallisen koostumuksensa ansiosta kumkvatin käyttäminen auttaa vähentämään elintapasairauksien, kuten diabeteksen, verenpainetaudin, tiettyjen syöpien ja sydän- ja verisuonitautien riskiä. Tutkimukset viittaavat myös sen hedelmän suotuisiin vaikutuksiin lipidiprofiiliin ja maksan terveyteen. Kumkvattiuutteet auttavat laskemaan ”huonoa” LDL-kolesterolia ja nostamaan ”hyvää” HDL-kolesterolia, suojaavat kirroosin kehittymiseltä ja parantavat maksaentsyymien (AST ja ALT) suhdetta.

Maksan toiminnan säätelyn lisäksi kumkvatti tukee ruokavaliossasi ruoansulatusprosesseja ja lievittää ruoansulatuskanavan vaivoja (turvotusta, ummetusta, ruoansulatushäiriöitä). Yhdessä niiden vähäkalorisuuden kanssa (100 g hedelmää on vain 70 kcal) kumkvatit voivat toimia hyvin osana laihdutusruokavaliota.

Kumkvatin muita lääkinnällisiä ominaisuuksia ovat sen korkeaan vitamiini- ja polyfenolipitoisuuteen liittyvät immuunijärjestelmää tehostavat ja tulehdusta ehkäisevät ominaisuudet, sekä raudanpuutteen hoito, punasolujen tuotannon stimulointi anemiassa ja antimikrobinen aktiivisuus.

Kumkvatti kosmetiikassa

Koska kumkvatti sisältää runsaasti ravintoaineita ja antioksidanttisia yhdisteitä, se on hyödyllinen myös kosmetiikassa. Kosmetiikassa käytetään koko hedelmää – kumkvatin kuori ja hedelmäliha ovat samankaltaisia rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan 5-10 prosentin pitoisuuksina. Myös erotettu eteerinen öljy voi toimia raaka-aineena, mutta sitä ei saa käyttää iholle yli 5 prosentin pitoisuuksina.

Kumkvattia käytetään ihon-, kynsien- ja hiustenhoidossa, deodoranteissa, kosteuttavissa kasvovesissä ja ikääntymistä ehkäisevissä tuotteissa. Samoin kuin nokkos– tai pelto-orvokkiuutteet, kumkvatti sopii hyvin myös hiustuotteisiin. Kumkvatilla on ravitsevia ja kosteuttavia ominaisuuksia ja se vähentää talintuotantoa ja antaa hiuksille lisää pehmeyttä ja kimmoisuutta.

Kuinka syödä kumkvatteja?

Monet ihmiset eivät osaa syödä harvinaisempia eksoottisia hedelmiä. Kumkvatti saattaa aiheuttaa lisää epävarmuutta sen erikoisen ulkonäön vuoksi. Muistuttaahan se appelsiinia, joka syödään vasta kuorittuna, ja se on myös paljon pienempi. Se voi tuntua hieman yllättävältä, mutta kumkvatti pitäisi syödä kokonaisena kuorineen. Joskus on suositeltavaa, että hedelmä valkaistaan etukäteen kuumalla vedellä, mutta se ei ole välttämätöntä. Pehmeyden lisäämiseksi ja mehukkaan eteerisen öljyn aromin vapauttamiseksi hedelmä kannattaa kuitenkin murskata kevyesti kädessä ennen sen nauttimista. Jotta sen maku tuntuisi täydelliseltä, sitä kannattaa pureskella suussa pidempään.

Kumkvattia voidaan käyttää monessa muodossa. Tuoreiden hedelmien lisäksi kumkvatteja voi löytää myös sokeroituna hedelmätuotteena, joka säilyttää ominaisuutensa pidempään pitkien kuljetusten ja varastoinnin aikana. Kumkvatti sopii myös erinomaisesti säilöntäaineiden, kuten hillojen, marmeladien, hyytelöiden, siirappien ja mehujen valmistukseen. Virvoitusjuomien lisäksi sitä käytetään joskus liköörien valmistukseen, jolloin pelkkien kuorien uskotaan toimivan paremmin koko hedelmän sijaan.

Miltä kumkvatti maistuu?

Epätietoisuus siitä, miltä kumkvatti maistuu ja minkä kanssa se sopii hyvin yhteen, voi myös vähentää halukkuutta kokeilla sitä. Runsaan kemiallisen koostumuksensa ansiosta kumkvatin maku on melko ainutlaatuinen. Aluksi se on hieman voimakas ja kirpeä, jota seuraa vähitellen voimistuva makeus. Maku itsessään on peräisin kuoresta eikä hedelmälihasta. Tämän yhdistelmän ansiosta kumkvatti sopii hyvin hedelmäsalaattien ja makeiden jälkiruokien lisukkeeksi, mutta myös mureaan lihaan ja kalaperäisiin kuiviin ruokiin.


Literatura:

  1. Flis-Kaczykowska A I Dmowski P. Ocena wybranych wyróżników jakości owoców cytrusowych. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 2020; 27(2): 121-129.
  2. Li X, Meenu M i Xu B. Recent Development in Bioactive Compounds and Health Benefits of Kumquat Fruits. Food Reviews International 2022.
  3. Pawełczyk A, Żwawiak J i Zaprutko L. Kumquat Fruits as an Important Source of Food Ingredients and Utility Compounds. Food Reviews International 2021.

Artykuł pochodzi z serwisu NATURAL POLAND - RAAKA-AINEIDEN TUKKUJAKELIJA .

]]>
Natural Poland -brändin kansainvälisen läsnäolon kehittäminen https://naturalpoland.com/fi/artykuly/uutiset/natural-poland-brandin-kansainvalisen-lasnaolon-kehittaminen/ Fri, 19 Jan 2024 11:58:41 +0000 https://naturalpoland.com/artykuly/uncategorized-fi/natural-poland-brandin-kansainvalisen-lasnaolon-kehittaminen/ Hankkeen numero POIR.03.03.03-14-0225/19 avulla Natural Poland pyrkii lisäämään läsnäoloaan ja vaikutusvaltaansa maailmanmarkkinoilla. Hankkeella, jonka nimi on ”NATURAL POLAND -brändin edistäminen kansainvälisillä markkinoilla osallistumalla puolalaisia elintarvikkeita koskevaan teollisuuden menekinedistämisohjelmaan”, pyritään lisäämään yrityksen profiilia ja parantamaan sen kilpailukykyä maailmanlaajuisen toiminnan avulla. Hankkeen päätavoitteena on vahvistaa NATURAL POLANDin asemaa maailmalla, mikä saavutetaan tehostamalla myynninedistämistoimia. Näiden aloitteiden avulla yritys [...]

Artykuł pochodzi z serwisu NATURAL POLAND - RAAKA-AINEIDEN TUKKUJAKELIJA .

]]>
Hankkeen numero POIR.03.03.03-14-0225/19 avulla Natural Poland pyrkii lisäämään läsnäoloaan ja vaikutusvaltaansa maailmanmarkkinoilla. Hankkeella, jonka nimi on ”NATURAL POLAND -brändin edistäminen kansainvälisillä markkinoilla osallistumalla puolalaisia elintarvikkeita koskevaan teollisuuden menekinedistämisohjelmaan”, pyritään lisäämään yrityksen profiilia ja parantamaan sen kilpailukykyä maailmanlaajuisen toiminnan avulla.

Hankkeen päätavoitteena on vahvistaa NATURAL POLANDin asemaa maailmalla, mikä saavutetaan tehostamalla myynninedistämistoimia. Näiden aloitteiden avulla yritys odottaa saavansa uusia yhteistyökumppaneita ja asiakkaita tuotteilleen ja vahvistavansa läsnäoloaan kansainvälisillä markkinoilla. Ulkomaille laajentumisen tavoitteena on myös lisätä myyntiä ja avata uusia jakelureittejä. Näiden tavoitteiden saavuttaminen edistää osaltaan Puolan erikoisruokateollisuutta ja vahvistaa Puolan talouden imagoa.

Hankkeen kokonaisbudjetti on 332 600,00 zlotya, josta 249 450,00 zlotya on EU:n rahastojen rahoitusta.

Artykuł pochodzi z serwisu NATURAL POLAND - RAAKA-AINEIDEN TUKKUJAKELIJA .

]]>